پیشروی ارتش سوریه در حالی در دو ریف دمشق و حلب؛ یعنی شمال و جنوب سوریه با سرعت ادامه دارد که میتوان گفت، تمام نقاط استراتژیکی که زمانی در کنترل گروههای تروریستی مسلح بود، هم اکنون از کنترل آنها خارج شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دمشق، معادله میدانی در سوریه به سرعت و به شکل چشمگیری به سود ارتش سوریه به ویژه در ریف دمشق درحال تغییر است و بسیاری از مناطق هم اکنون از لوث وجود گروههای مسلح و در راس آنها گروه «جبهه النصره» وابسته به سازمان «القاعده» پاکسازی شده و این موضوعی است که به شدت نظر کارشناسان را به خود جلب کرده است.
ریف دمشق: پیروزهای مستمر و پیاپی ارتش
عملیاتهای ارتش در این مرحله سریع و پی درپی بود و مناطقی را در برمیگرفت که گروههای تروریستی از آنها به عنوان تجمعها و مقرهای استراتژیک و کانون فعالیتها و عملیاتهای خود ویا نقاط اصلی کمک و امداد رسانی استفاده میکردند.
اگر اندکی به عقب باز گردیم، خواهیم دید که آغاز این عملیاتها به منطقه «حتیته الترکمان» باز میگردد که منطقهای استراتژیک برای گروهای مسلح به شمار میآید و در نزدیکی فرودگاه بین المللی دمشق واقع شده است.
منطقه «حتیته الترکمان» اولین راه امداد رسانی و کمک میان دو غوطه جنوبی و شرقی و ریف شرقی دمشق تا «دوما» و «حرستا» را تشکیل میدهد که ارتش سوریه موفق شد، ظرف 48 ساعت بر آن تسلط پیدا کند تا خطوط کمک رسانی و امداد گروههای تروریستی را پس از هدف قرار دادن استحکامات آنها قطع کند.
در این خصوص منابع میدانی سوری تاکید میکنند که جبهه النصره در تمام این مدت طرف اصلی درگیریها و نبردهای ارتش سوریه بود، چراکه این گروه تروریستی شرط بندی کرده بود که مانع ورود ارتش به این منطقه میشود، در حالیکه همه دیدند، نتیجه چه شد و منطقه «حتیته الترکمان» به سرعت تحت کنترل ارتش سوریه قرار گرفت، آن هم پس از نبردهای سنگینی که در جریان آنها سرکردگان گروه تروریستی موسوم به «گردان الاسلام» وابسته به «ارتش آزاد سوریه» و همچنین شماری از سرکردگان جبهه النصره به هلاکت رسیدند و منتهی به عقب نشینی گردان الاسلام و جبهه النصره توامان از این منطقه شد.
دو منطقه «الحسینیه» و «الذیابیه» دیگر مناطقی بودند که پس از منطقه «حتیته الترکمان» و همزمان با یکدیگر از لوث وجود تروریستهای مسلح پاکسازی شدند و آنها نیز ظرف 48 ساعت به تصرف ارتش سوریه در آمدند.
اهمیت دو منطقه «الحسینیه» و «الذیابیه» در این نهفته بود که مهمترین پایگاهها و مقرهای جبهه النصره و ارتش آزاد سوریه در این دو منطقه قرار داشت و انبارهای تجهیزات نظامی و مواد منفجره و توپهای این گروههای تروریستی مسلح را در برمیگرفت و از همین جا بود که این گروهها منطقه «زینبیه»(س) را هدف میگرفتند. همچنین این دو منطقه نقطه اتکا و تمرکز خطوط امداد و کمک رسانی و مهمترین نقاط جذب و پذیرش گروههای مسلح به شمار میآمد.
سومین منطقهای که در این سلسله عملیاتهای ارتش سوریه آزاد شد، منطقه «البویضه» بود که در نزدیکی مناطق پیشین بود. منابع میدانی سوری تاکید میکنند، اغلب تروریستهایی که در این منطقه به هلاکت رسیدند، وابسته به دو گروه جبهه النصره و ارتش آزاد سوریه بودند، صرف نظر از اینکه شماری از تروریستها نیز خود را تسلیم نیروهای ارتش سوریه کردند.
با تصرف منطقه البویضه، ارتش سوریه تونلها و انبارهای ذخیره تجهیزات نظامی بسیاری را کشف و ضبط کرد که از آن گروههای مسلح بود و دهها بمب کار گذاشته شده توسط آنها در راهها، مسیرها و ساختمانهای منطقه برای جلوگیری از پیشروی ارتش را خنثی کردند.
پس از نوبت به منطقه «السبینه» رسید تا از وجود گروههای تروریستی مسلح پاکسازی شود. نبردهای منطقه السبینه 9 روز به طول انجامید و این منطقه شاهد درگیریهای شدید و سخت نیروهای ارتش سوریه با عناصر مسلح وابسته به جبهه النصره و ارتش آزاد بود که یکی از مهمترین پایگاههای این دو گروه تروریستی به شمار میآمد و انبار بسیار بزرگ تجهیزات نظامی و تسلیحات این دو گروه در آن واقع شده بود، افزون بر اینکه این منطقه نقطه اصلی و مرکزی راههای امداد رسانی و کمک گروههای مسلح میان غوطه جنوبی به اردوگاه آوارگان فلسطینی «یرموک» و دو منطقه «الحجر الأسود» و «یلدا» را تشکیل میداد.
نیروهای ارتش سوریه پس از درگیری با گروههای مسلح در اطراف السبینه استحامات وسیع و گسترده آنها در این منطقه و مقرها و مراکز تجمع آنها را هدف قرار داده و منهدم کردند.
پس از 7 روز نبرد، سرانجام نبردهای ارتش سوریه وارد مرحله سرنوشت ساز شد و آخرین استحکامات و تجهیزات گروههای مسلح منهدم گردید تا پس از آن نیروی پیاده نظام ارتش سوریه وارد السبینه شود و بر بازمانده عناصر مسلح درحالی غلبه کرد که موفق شد، 150 نفر از آنها را نیز در اولین ساعات روز نهم نبرد به اسارت بگیرد، تا پس از آن و به دست گرفتن کنترل منطقه، نیروهای پیاده ارتش گشتهای پاکسازی نقاط مختلف منطقه را برعهده بگیرد و به زودی آن را منطقه امن اعلام کند.
هدف چهارم ارتش سوریه منطقه «الحجیره» بود که در مدت زمان بسیار کوتاهی همچون مناطق دیگر آزاد شد. آزادی الحجیره بیشتر از دو روز طول نکشید تا پس از آن ارتش سوریه برای تصرف دو منطقه «غزال» و «غربه» برنامه ریزی کند.
منابع میدانی در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری فارس در دمشق تاکید میکنند که در منطقه الحجیره گروههای مسلح وابسته به جبهه النصره مستقر شده بودند و اغلب عناصر آن را افرادی با تابعیتهای چچنی و افغانی تشکیل میدادند. این منطقه مهمترین منطقهای بود که گروههای سلفی جهادی وابسته به جبهه النصره از آن برای هدف قرار دادن منطقه «زینبیه» و بارگاه مطهر حضرت «زینب»(س) استفاده میکردند و در آن انبار ذخیره تجهیزات نظامی گروههای مسلح قرار داشت و یکی از اساسیترین راههای کمک و امداد رسانی گروههای مسلح به شمار میآمد. افزودن بر آن این منطقه به عنوان حلقه ارتباطی برای دستیابی گروههای مسلح به فرودگاه بین المللی دمشق و همچنین تلا ش برای تصرف پایتخت استفاده میشد.
همچنین باید از منطقه «غربه» نام برد که برای گروه جبهه النصره و ارتش آزاد سوریه به عنوان «شهر تونلها» به شمار میآمد و گروههای مسلح از این منطقه به عنوان منطقه پشتیبانی استفاده کرده تا در صورت استفاده قرار گرفتن در معرض خطر به آن روی بیاورند.
این منطقه نیز به سرعت و ظرف 3 ساعت به دست ارتش سوریه سقوط کرد تا پس از کشف و ضبط سلاحها و تجهیزات نظامی گروههای مسلح مانند توپها و موشکاندازها و بمبهای آماده انفجار و تیربارهای سنگین و نیمه سنگین و تفنگهای کلاشینکف و به اسارت گرفتن دهها تروریست، غربه را منطقه امن اعلام کند. تصرف این منطقه از سوی ارتش سوریه موجب فرار باز مانده عناصر مسلح به دو منطقه «یلدا» و «حجر الأسود» شد.
حلب: غافلگیری گروههای مسلح از عملیات ارتش
یگانهای ارتش سوریه در حلب و ریف آن نیز موفق شدند، پیروزیها و پیشرویهای چشمگیری را محقق کنند. این موضوع به شکلی ویژه در مناطق ریف شرقی شهر حلب مشاهده میشد، در حالیکه گروههای مسلح هر روز بیشتر از روز گذشته پایگاهها و نقاط استراتژیک خود که در آن متمرکز شده بودند، را از دست میدهند و در تمام ریفها به عناصر خود آماده باش دادهاند.
عرصه میدانی حلب هر روز حساسیت و اهمیت بیشتری مییابد، آن هم در زمانیکه گروههای مسلح در این منطقه که اغلب آنها وابسته به گروه تروریستی «امارت اسلامی عراق و شام» موسوم به «داعش» هستند، در تلاش برای تحکیم مواضع خود بودند و گمان میکردند که پای ارتش سوریه به این شهر باز نخواهد شد، اما عملیاتهای ارتش سوریه در ریف حلب همه رویاهای این گروهها را بر باد داد. به این ترتیب ارتش سوریه عملیات خود در حلب را با هدف تسلط بر منطقه استراتژیک «الجلوم» و سپس «البندره» در بخش قدیمی شهر آغاز کرد.
نکته مهم در نبردهای حلب آن است که ارتش سوریه در این منطقه پیشروی خود را به جهت بافت و ساختار قدیمی و باستانی و تاریخی شهر به آرامی صورت میگیرد، اما هم زمان با آن دیگر نیروهای ارتش سوریه عملیاتی را در دو منطقه «سیف الدوله» و «الإذاعه» آغاز کردند.
هدف از این عملیات دستیابی به دو منطقه «جب الجلبی» و «بستان القصر» بیان شده و در طی آن ارتش سوریه از همان تاکتیک نظامی استفاده میکند که آن را در حمص و در دو غوطه دمشق پیاده کرد و در این راستا تلاش دارد، مناطق تحت تصرف عناصر مسلح در شرق حلب را به مناطق جدا از یکدیگر تقسیم کند و هر بخش بنابر اقتضا و شرایط حاکم بر آن تعامل و بر گروههای مسلح مستقر در این مناطق غلبه کند.
اطلاعات به دست آمده تاکید میکند که نیروهای پیاده نظام ارتش سوریه پیشروی خود در منطقه «الزبدیه» را ادامه میدهند و پس از اینکه ارتش توانست کنترل منطقه «برید سیف الدوله» و مناطق اطراف آن را به کنترل خود درآورد، هم اکنون یگانهای ارتش سوریه به بیمارستان «النور» حلب رسیدهاند و گزارش شده، درگیریها در این منطقه همچنان ادامه دارد تا به این ترتیب امکان پاکسازی مرکز پلیس دو منطقه «السکری» و «الزبدیه» فراهم و از آن طریق راه برای تصرف اداره بهداشت این منطقه در جوار بوستان «الزهره» هموار شود که در نزدیکی منطقه «بستان القصر» واقع شده و به این ترتیب حلقه محاصره عناصر مسلح مستقر در منطقه بستان القصر و از آنجا به سمت دو منطقه «الإذاعه» و «سیف الدوله» بیش از پیش تنگتر شود.
اما اوضاع و احوال گروههای مسلح در شرق حلب نیز چندان مناسب به نظر نمیآید، چراکه پس از درگیریهایی که ساعتها به طول انجامید، نیروهای ارتش سوریه موفق شدند، بر دو منطقه استراتژیک «النقارین» و «المواصلات» تسلط پیدا کنند تا ارتش سوریه فاصله چندانی با تصرف تمام مناطق قرار گرفته در شرق حلب از جمله «الصاخور» و «الشعار» و «مساکن هنانو» و «طریق الباب» و «الحلوانیه» نداشته باشد.
افزون بر اینکه نیروهای ارتش سوریه با پیشروی در دو منطقه «تل عرن» و «تل حاصل» راه خود را به سمت «ایستگاه حرارتی» و از آنجا به سمت فرودگاه «کویرس» ادامه دهند و محاصره این فرودگاه را در هم بشکنند.
شرق سوریه: آغاز عملیات کنترل ریف جنوبی شهر «قامشلی»
در شرق سوریه ارتش سوریه عملیاتی را آغاز کرد که هدف آن به دست گرفتن کامل کنترل ریف جنوبی شهر «قامشلی» از جمله «تل حمیس» تا مرزهای مشترک سوریه و عراق است.
عملیات ارتش سوریه در این مناطق هم اکنون در دو روستای «خراب عسکر» و «ابو القصایب» متمرکز شده که زیر آتش یگان توپخانه ارتش سوریه است تا زمینه ورود پیاده نظام ارتش به این دو منطقه فراهم شود. گروههایی از «داعش» و «جبهه النصره» از 5 ماه پیش این مناطق را تصرف کرده و هم اکنون ارتش سیاست تصرف تدریجی این مناطق را دنبال میکند.
در شهر «دیر الزور»، مرکز استان دیر الزور پیشروی ارتش سوریه در منطقه «الرشدیه» چشمگیر بوده که شاهد درگیریهای سخت و گسترده ارتش با گروههای مسلح است.
در حالیکه عملیات ارتش در «رقه» به هدف گرفتن مراکز تجمع و مقرهای گروههای مسلح بدون پیشروی قابل ملاحظه ارتش در این استان محدود شده است.
درعا: تمرکز درگیریها در شهرک «عتمان»/پیشروی در محور مسیر «السد» به «درعا المحطه»
در استان «درعا» در جنوب سوریه ارتش سوریه موفق شد، پیشروی چشمگیری را در محور مسیر «السد» به «درعا المحطه» محقق کند. این درحالی است که هم زمان با آن یگان توپخانه ارتش سوریه به شدت تجمعات و مقرهای تروریستها در این مناطق را هدف گرفتهاند و گزارشهای رسیده از عقب نشینی گروههای مسلح پس از وارد آمدن خسارات سنگین به صفوف آنها خبر میدهد.
اما اطراف مرکز ایست «الکازیه» در شهرک «عتمان» که شاهد عملیات گروههای مسلح تحت عنوان «دروازه درعا» است، درگیریها همچنان با شدت میان نیروهای ارتش سوریه با گروههای مسلح ادامه دارد و یگان توپخانه ارتش سوریه مقرها و تجمعات ارتش آزاد سوریه را از مرکز ایست «المجبل» هدف قرار میدهند.
این درحالی است که دو منطقه «نوی» و «داعل» نیز شاهد پیشروی ارتش سوریه بوده است.
ادلب: تلاش برای تسلط بر شهر «اریحا»
عملیات ارتش سوریه در استان حمص در این اواخر به پیشروی در منطقه «جبل الاربعین» و در دست گرفتن کنترل آن محدود شده تا پس از آن امکان تسلط بر شهر «اریحا» برای ارتش فراهم شود.
حمص: ادامه پیشروی در «الوعر»
در حمص، در مرکز سوریه که از جمله مناطق پر تنش در سوریه به شمار میآمد، یگانهای ارتش سوریه موفق شدند، پیشروی چشمگیری را در منطقه «الوعر» محقق کنند که از جمله اندک مناطق باقی مانده در این استان است که گروههای مسلح در آن حضور دارند، علاوه بر اینکه در طول این مدت یگانهای مرزی ارتش سوریه تمام تلاشهای تروریستها برای ورود به خاک سوریه از طریق مرزهای لبنان و یا مناطق آزاد شده توسط ارتش را خنثی و دفع کردند.
لاذقیه: تمرکز درگیریها در روستای «الملک» و نقطه «45»
درگیریهای یگانهای ارتش سوریه با گروههای مسلح در ریف شمالی لاذقیه و در نزدیکی روستای «الملک» و نقطه «45» ادامه دارد و این دو منطقه شاهد درگیریهای شدید و گسترده برای مقابله با نفوذ عناصر مسلح و تروریست است.
در همین راستا یگانهای ارتش سوریه هم زمان با هدف قرار دادن تجمعات تروریستهای مسلح در روستاهای تابع منطقه «سلمی» اقدام به تحکیم مواضع و استحکامات خود در این مناطق کردند.
نیروهای ارتش سوریه هم اکنون در منطقه «صلنفه» و قله «نبی اشعیا» و «نبی نبهان» متمرکز هستند و میتوان گفت که نه پیشروی داشته و نه نقطهای را در این استان از دست دادهاند.
[ چهارشنبه 92/8/29 ] [ 7:49 عصر ] [ جلال ]