خبرگزاری فارس: در حالیکه سوریه و روسیه از استعفای کوفی عنان از مأموریت خود ابراز تاسف کردند، آمریکا و غرب که عامل اصلی مانع تراشی در مقابل طرح عنان بودند، دولت سوریه را متهم کردند.

به گزارش فارس به نقل از الجزیره، استعفای کوفی عنان فرستاده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب به سوریه واکنشهای متفاوتی را به دنبال داشته است، دمشق و مسکو از این اقدام ابراز تاسف کردند، اما واشنگتن و لندن سعی می کنند آن را به عدم پایبندی سوریه به طرح عنان نسبت دهند و بان کی مون دبیرکل سازمان ملل نیز اعلام کرده به دنبال فردی برای جانشینی عنان است.
عنان دیروز با انتقاد از اعضای شورای امنیت و اتهامات رد و بدل شده در میان آنها و افزایش نظامی سازی اوضاع سوریه از استعفای خود خبر داده و گفت که این استعفا را تا پایان ماه جاری به اجرا خواهد گذاشت.
با انتشار خبر استعفای عنان وزارت خارجه سوریه با صدور بیانیه ای تاسف دولت از این خبر را اعلام کرده و تاکید کرد که مدت زمان طولانی است که این دولت تعهد کامل خود به طرح عنان را اعلام کرده و با ناظران بین المللی در تحقق این مأموریت همکاری می کند.
دولت سوریه مسئولیت این استعفا را بر عهده دولت هایی قرار داد که به دنبال ایجاد ناامنی در سوریه هستند و در ابتدا به این طرح رأی دادند، اما در ادامه به علت عدم صداقت خود، مانعهای زیادی در مسیر آن ایجاد کردند. این بیانیه تاکید کرد که دمشق به همکاری خود با ناظران بین المللی ادامه خواهد داد و معتقد است که تنها راه خروج از بحران همان گفتگوهای ملی بدون دخالت خارجی هاست.
از سوی دیگر خبرگزاری روسیه به نقل از ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور نیز نسبت به این استعفا ابراز تاسف کرده و عنان را یک دیپلمات قابل احترام و فردی متواضع دانست. وی اوضاع سوریه را مصیبت بار خواند و ابراز امیدواری کرد که جامعه جهانی تلاش خود برای پایان دادن به خشونت ها را ادامه دهد.
در همین راستا ویتالی چورکین سفیر روسیه در سازمان ملل متحد نیز با ابراز تاسف از این استعفا ابراز امیدواری کرد که عنان در ماه پایان مأموریت خود تلاش هایش را به صورت جدی برای جلوگیری از خونریزی در سوریه به کار گیرد.
در مقابل جی کارنی سخنگوی کاخ سفید در این باره مدعی شد که بشار اسد رئیس جمهور سوریه با وجود وعده برای پایبندی به این طرح، کشتار مردم را ادامه می دهد، وی که کشورش مهم ترین عامل مانع تراشی در روند اجرای طرح شش ماده ای کوفی عنان بود، همچنین سعی کرد علاوه بر دولت سوریه، چین و روسیه را نیز در این زمینه متهم کند.
با وجود تشویق و تحریک مزدوران منطقه ای آمریکا از سوی کاخ سفید برای تجهیز تروریست های سوری، کارنی ادامه داد که کاخ سفید معتقد است که اسد باید برود و اضافه کردن سلاح های دیگر به این درگیری به انتقال مسالمت آمیز قدرت کمکی نمی کند.
دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس نیز استعفای عنان را نشان دهنده ناموفق بودن روند کنونی دانست و گفت که همچنان اقدامات خونین و کشتارها در سوریه ادامه دارد. وی همچنین خواستار افزایش فشارها بر دولت سوریه شد و گفت که باید سازمان ملل فشارهای بیشتری را بر سوریه وارد کند.
کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با ابراز تاسف از این استعفا گفت که این اقدام نشان داد که شورای امنیت نمی تواند در زمینه صدور مصوبه ای برای پایان دادن به بحران موفق باشد.
بان کی مون دبیرکل سازمان ملل نیز با تشکر از فعالیتهای پیگیر و جسورانه کوفی عنان گفت که رایزنی ها با اتحادیه عرب برای پیدا کردن فردی به عنوان جانشینی عنان را دنبال می کند.
مون گفت که همچنان معتقد است که خونریزی ها در این کشور مشکلی را حل نمیکند و هر روز که به این صورت می گذرد سختی های رسیدن به راه حل بیشتر می شود و سختی های این کشور و خطرات آن علیه منطقه بیشتر می شود.
کوفی عنان که به عنوان فرستاده سازمان ملل و اتحادیه عرب در سوریه انتخاب شده بود، اول مارس گذشته با ارائه طرحی شش ماده ای سعی کرد تا مشکلات موجود در این کشور را حل کند و آتش بس را در سوریه ایجاد کند، اما با وجود پذیرش این طرح از سوی دولت سوریه غرب تنها تا زمانی به این طرح پایبند ماند که شورشیان مسلح که از سوی دولت سوریه قلع و قمع شده بودند نفسی تازه کرده و بار دیگر در مناطقی که از آن بیرون رانده شده بودند، مستقر شدند.
[ جمعه 91/5/13 ] [ 11:42 عصر ] [ جلال ]